Mental trening og stressmestring for beredskap og nødetater

Det stilles høye krav til beredskap og nødetater. Feilmarginen er liten når liv og død står på spill.

Krevende og ofte uforutsette situasjoner skal håndteres med høy faglighet, og like viktig som høy faglighet kreves det en mental styrke.

Det er i vanskelige situasjoner vi virkelig kan se betydningen av å være mentalt forberedt, med en evne til å håndtere den mest stressfulle situasjonen.

Vi tilbyr skreddersydde opplegg til beredskap og nødetater i mental trening og stressmestring.

Mental trening og stressmestring

Personell i beredskap og nødetater står daglig i krevende situasjoner, hvor det å kunne håndtere stress og utfordrende situasjoner er helt essensielt.

For å stå trygt og sterkt i sine oppgaver, er det viktig å styrke mentale ferdigheter, forstå hjernens mekanismer, og ha teknikker og verktøy for selvivaretakelse og egenomsorg.

Hva er mental trening?

Det mentale handler om våre tankeprosesser og det som foregår inne i hodene våre. 

Det er dokumentert at et gjennomsnittsmenneske tenker cirka 60.000 tanker i løpet av en dag, og at cirka 85% av disse er bekymringstanker. Dette blir til et tankestøy som tar oss bort fra å være mentalt tilstede i situasjoner, der liv og helse står på spill. Skal vi oppnå en mental styrke, må vi lære å kontrollere de uønskede tankene.

Mental trening handler mye om en forståelse av hva som er i hodet av både forstyrrende tanker, triggere og sperrer vi kan ha.

Det er mye fokus på fysisk trening og prosedyrer, men det er den mentale treningen som er avgjørende for å håndtere stress og press i hverdagen.

Kort fortalt betyr mental trening å øve opp mentale ferdigheter, for å kunne mestre stress og stå trygt i ekstreme situasjoner.

Hva er stressmestring?

Stress kan kort beskrives som reaksjonen på en krevende fysisk eller psykisk påvirkning. Det er ikke belastningen i seg selv, men hvordan vi ser på det og håndterer det.

Mange er ikke klar over at de har et stress, fordi det er blitt en naturlig tilstand for hjernen. Det er blitt automatisert, og da vurderer vi ikke engang at vi har et stress.

Noen av de mest vanlige symptomene på stress er kjente:

  • Problemer med søvn – våkner sliten
  • Hodepine/migrene
  • Depresjon og angst
  • Sinne – kort lunte – sier ting vi ikke mener

Vi kan kort si at stress oppstår når det er en ubalanse mellom de krav og påkjenninger vi utsettes for, og de forutsetninger vi har til å håndtere eller oppfylle disse kravene. 

For å kunne håndtere et stress, må vi forstå sammenhengen mellom tanker og stress, og hvilke mekanismer som skjer i hjernen ved et opplevd stress. Det å avverge triggere i en aktiv beredskapssituasjon, vil ha stor betydning for innsatsen og resultatet av oppdraget. 

Mental trening og stressmestring er altså helt essensielt. Det har stor betydning for både selvivaretakelse og egenomsorg, og for å klare å stå sterkt i et beredskapsyrke. 

Beredskap og nødetater akuttberedskap

Forskningsbasert metode

DB-System® er et vitenskapelig dokumentert system, med tre internasjonale publiserte artikler.

Metoden er vurdert som nyttig i nevro-rehabilitering for patologiske forhold med forstyrrelser i non-verbal resonnement, som for eksempel posttraumatisk stresslidelse (PTSD). 

DB-System® er vurdert som en effektiv metode både for å håndtere hverdagsoppgaver og utfordringer, men også for å kunne endre ugunstige tankemønstre. Både de store ugunstige som er et resultat av posttraumatisk stress, men også de små ugunstige som det å være irritert på en kollega på jobben.

Noen hovedkonklusjoner er at metoden kan fremme psykisk velvære, fremme evne til selvregulering og forebygge depresjon. Det vises også til at hjernen får funksjonelle endringer som gir en forbedring i kognitive funksjoner. Våre kognitive funksjoner har med våre evner til tenkning, intellektuelle og mentale prosesser å gjøre.

Les mer om forskningen her.

Vi kan selv forebygge PTSD

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) utløses av en traumatisk hendelse du enten har opplevd selv eller har vært vitne til.

Personell i beredskap og nødetater eksponeres jevnlig for traumatiske hendelser, og er en mer utsatt yrkesgruppe for å utvikle PTSD.

Som forskningen på DB-System® viser, får vi funksjonelle endringer i hjernen ved å bruke denne metoden. I tillegg viser den at vi selv kan gjøre disse endringene i hjernen.

Mental visualisering skiller seg fra verbale tanker, ved at kun mental visualisering har evnen til å aktivere fysiologiske systemer og atferdssystemer i hjernen. Ved å lære å bruke mental visualisering til debriefing, defusing og evaluering av hendelser, vil vi selv kunne forebygge PTSD.

Mentale teknikker og verktøy

Selvivaretakelse og egenomsorg er blitt stadig viktigere for å håndtere stress og fremme generell velvære. Rådene som gis er ofte: nok søvn, spise sunt, trene jevnlig, gå en tur i naturen og sosialt samvær. Alt dette er fysiske tiltak, og som viser seg å ikke ha den effekten som er ønskelig.

Stadig stress, overbelastning, utbrenthet og sykemeldinger er et bevis på at de fysiske tiltakene alene ikke holder mål. Vi må ta hensyn til det hele menneske, som består både av det fysiske og det mentale. Vi må gi mental trening like mye oppmerksomhet, som vi gir de fysiske tiltakene.

For å stå trygt og sterkt i krevende situasjoner, må vi også styrke de mentale ferdighetene, forstå hjernens mekanismer og ha mentale teknikker og verktøy.

Vi skreddersyr opplegg for beredskaps- og nødetater basert på DB-System®.

Fagansvarlig Deborah Borgen

Deborah har jobbet med menneskers mentale prosesser og utvikling i mer enn 30 år, og gjennom det sett viktigheten av å forstå hvordan vi fungerer mentalt, forstå hjernens mekanismer og ha enkle teknikker til å håndtere utfordrende situasjoner.

Ta gjerne kontakt med oss for et skreddersydd opplegg:
E-post: deborah@deborahborgensstiftelse.no 

Relaterte artikler