Cecilie Stenhaug – Ansvarsområde: Oppvekst og utdanning
Mye har skjedd siden sist vi oppdaterte om hva vi gjør, når det gjelder barn og unges oppvekst og utdanning. De som har fulgt med har kanskje lest om prosjekter i barnehage og skole.
Her kommer en oppsummering om hva som har skjedd det siste året.
Du kan lese om:
- Projects
- Program for kindergartens
- Undervisningsopplegg til skole
- Foredrag, kurs og undervisningsopplegg
Prosjekter – barn og unges oppvekst og utdanning
Siden sist har vi gjennomført to pilotprosjekter. Ett i barnehage og ett i skole.
Kindergarten
Hensikten med barnehageprosjektet, var å få erfaringsbasert kunnskap fra de som er i det direkte arbeidet med barn når det gjelder nytteverdi og brukervennlighet.
Personalet fikk innføring i filosofien som ligger til grunn i DB-System®, samt trening i Selv-ledet Imaginær Meditasjon (SIM). De fikk også utdelt Tutu-hefter som kan brukes i samspill med barna.
Kort oppsummert – de ansatte opplevde:
- Positive endringer i arbeidsmiljøet
- Større ro i hverdagen
- Mer overskudd når de kommer hjem
- Leder som opplever at de ansatte er mer stødig
De ansatte forteller også at prosjektet har gitt teknikker til å hjelpe barn med følelsesregulering, og det har blitt en større ro i barnegruppa.
«Dette er noe av det bedre vi har hatt!» var et utsagn fra barnehagen.
I etterkant ble prosjektet evaluert av barnehagen. Evalueringsrapport kan du lese her >>>
I tillegg skrev styrer og styrerassistent en kronikk om prosjektet, som ble publisert i barnehage.no. Den kan du lese her >>>
School
Ved Skagerak International School i Tønsberg, gjennomførte vi et prosjekt i en 9. klasse. Her var det kontaktlærer og elevene som fikk innføring i en liten del av DB-System® og trening i Selv-ledet Imaginær Meditasjon (SIM).
Gjennom tre undervisningsøkter fikk elevene verktøy til å håndtere stress, jobbe med mål og håndtere følelser. Noen av temaene vi var innom var:
- Hvordan vi fungerer som mennesker
- Grensesetting
- Vennskap
- Stress
- Skolearbeid
Uttalelse fra skolen i etterkant var blant annet:
«Øvelsene som inngår i prosjektet, har gitt elevene erfaringer ved å øve på å kjenne følelser og ta tak i de små hendelsene i livet som oppstår og som noen ganger er vanskelig for den enkelte å håndtere. Prosjektet har gitt dem nye verktøy for livsmestring.».
Hva har prosjektene ført til?
Nye tilbud til barnehage
I etterkant av prosjektene, har vi utarbeidet en barnehagepakke. Pakken gir barnehager teknikker til stressmestring og systematisk refleksjonsarbeid i barnehagen. Den inneholder også verktøy for gode samtalestunder med barna.
I barnehagepakken får også foresatte tilbud om innføring i stressmestring, og hvordan skape gode hverdagssituasjoner i familien.
Høres dette spennende ut, kan du lese mer om barnehagepakken her >>>
Nye tilbud til skole
Vi tilbyr også skreddersydde undervisningsopplegg, foredrag og kurs for elever og ansatte i barneskole, ungdomsskole og videregående opplæring.
Fokus er å gi konkrete teknikker for stressmestring, læringsstrategier for skolearbeid, og teknikker for å håndtere vanskelige følelser og erfaringer. Vil du lese mer om dette, kan du gjøre det her >>>
Foredrag, kurs og undervisningsopplegg
Til både barnehage og skole, men også andre oppvekstarenaer, tilbyr vi foredrag, kurs og undervisningsopplegg.
I alle undervisningsopplegg, foredrag og kurs, bruker vi DB-System® som filosofi, teori og metode i arbeidet. Deltakerne vil lære å bruke kognitive teknikker gjennom Selv-ledet Imaginær Meditasjon (SIM).
Det er gjennomført flere forskningsprosjekter på DB-System® som har ført til tre internasjonale vitenskapelige publiseringer. Noen hovedkonklusjoner er at DB-System® kan fremme psykisk velvære, fremme evne til selvregulering og kognitive funksjoner.
Les mer om forskningen her >>>
Tusen takk for all støtte
Til slutt vil vi si at vi setter pris på all støtte, og blir veldig glad for alle som deler informasjon.
Send gjerne en e-post til Cecilie (ansvarlig for oppvekst og utdanning) hvis du har spørsmål, eller ideer og tanker om mulige prosjekter. Kanskje ønsker du at vi kommer og holder et foredrag eller gjennomfører undervisningsopplegg?
Kontakt: Cecilie Stenhaug cecilie@deborahborgensstiftelse.no